Winnica Zagardle
Zwiedzanie winnicy

Nasze wina

Zapraszam Państwa serdecznie do zapoznania się z ofertą moich win rzemieślniczych. Tworzę polskie wina z ręcznie zbieranych oraz starannie selekcjonowanych owoców, które są niepowtarzalne i unikatowe. Nie są to wina produkcji masowej. Cały czas eksperymentuję z różnymi technikami winifikacji i bawię się winem. Nie stosuję filtracji ani szeroko pojętej chemii winiarskiej. Każde moje wino to w pewnym sensie dzieło, nad którym pracuje przez cały rok w winnicy, a następnie przez kilka lat w piwnicy. W czasie starannej winifikacji stosuje szereg specjalnych metod produkcji takich jak długa maceracja win białych, fermentacja w niskich lub wysokich temperaturach, długa fermentacja win czerwonych w miazdze, staranny i kontrolowany proces fermentacji małolaktycznej, zarówno w winach czerwonych jak i białych. Do leżakowania wina używam wysokiej jakości beczek dębowych, z różnych gatunków drewna co pozwala mi uzyskać różne profile aromatyczne. Winnica jest położona bardzo wysoko: 417 metrów nad poziomem morza co znacząco wpływa na okres wegetacji roślin oraz sposób uprawy. Dzięki kamienisto-gliniastej glebie uzyskuję wina bardzo mineralne i charakterne, które na długo pozostają w pamięci.

Swenson Red 2018

Czytaj więcej

Leon Millot

Czytaj więcej

Marechal Foch

Czytaj więcej

Swenson Red

Czytaj więcej

Cane Nero

Czytaj więcej

Cane Bianco

Czytaj więcej

Pink Ruby

Czytaj więcej

Seyval Blanc

Czytaj więcej

Cane Nero 2018

Czytaj więcej

Cane Nero 2020

Czytaj więcej

Wino białe wytrawne z odmiany Solaris. Znajdziemy tu całą gamę owoców egzotycznych: Limonki, grapefruity, brzoskwinie, ananasy jak również intensywne nuty kwiatowe. Wino bardzo bogate o zdecydowanym charakterze. Do tego wina pasują potrawy o intensywnych smakach

Sugerowana temperatura spożycia: 10-11 stopni C.

Wyróżnienia:

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Galicja Vitis 2018

Srebrny Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2019

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2022

Wino białe, półsłodkie. Charakteryzuje się nutami brzoskwiń, dojrzałych jabłek, pigwy, aromatów winogron oraz poziomek. Wino o bardzo intensywnym aromacie. Do tego wina pasują potrawy o intensywnych smakach

Wyróżnienia:

Srebrny Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2017.

Brązowy Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2017.

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2019

Wino białe, słodkie o smaku i aromacie truskawki i maliny, wyczuwalne nuty wanilii i kokosa. Wino bardzo bogate o zdecydowanym charakterze. Wino leżakowane minimum rok czasu w 30-letniej beczce z dębu amerykańskiego, w której przechowywano wcześniej Whiskey Hattanoga. Do tego wina pasują potrawy o intensywnych smakach. Doskonale komponuje się z serami typu Cambozola, pasztetami oraz słodkimi deserami

Sugerowana temperatura spożycia: ok. 16-18 stopni C.

Wyróżnienia:

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win PIWI 2017 w Sardicach na Morawach.

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Galicja Vitis 2018

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2018

Srebrny Medal w IX Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix – Winobranie 2018” w Zielonej Górze

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win PIWI 2019 w Sardicach na Morawach.

Wino czerwone wytrawne o intensywnej barwie i niskiej kwasowości. Bardzo delikatne wino z aromatami wiśni, czarnej porzeczki, bzu i tytoniu. polecamy do wszelkich rodzajów mięs, ryb, grilla a zwłaszcza do delikatnych potraw

Sugerowana temperatura spożycia: 16-18 stopni C.

Wyróżnienia:

Brązowy Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2017.

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2018

Srebrny Medal w IX Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix – Winobranie 2018” w Zielonej Górze

Srebrny Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2019

Srebrny Medal w X Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix – Winobranie 2019” w Zielonej Górze

Srebrny Medal w XI Konkursie Polskich Win i Cydrów o Medal ENOEXPO 2019

Wino czerwone półsłodkie. Aromaty ziołowo korzenne, intensywnie owocowe , dominuje nuta zapachowa porzeczki, wiśni, jeżyn a także aromaty bzu i tytoniu. Posiada głęboką barwę. Polecamy do wszelkiego rodzaju mięsa, ryb, grillowanych potraw

Sugerowana temperatura spożycia: 16-18 stopni C.

Wino białe wytrawne o smaku i aromacie truskawki, maliny, cytrusów. Wino bardzo aromatyczne o zdecydowanym charakterze, bukiet pełny, bardzo owocowy. Doskonale komponuje się z lekkimi daniami z drobiu i ryb

Sugerowana temperatura spożycia 9-10 stopni C.

Wyróżnienia:

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Galicja Vitis 2018

Srebrny Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2018

Srebrny Medal w Międzynarodowym Konkursie Win PIWI 2019 w Sardicach na Morawach.

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2019

Złoty Medal w XII Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix 2021” w Zielonej Górze

Wino wytrawne, kupaż odmian Leon Millot 30 % oraz odmiany Regent 70 %, charakteryzuje się zrównoważoną zawartością kwasów. Posiada głęboką barwę. Wino z przyjemną intensywną owocowością, dominuje nuta zapachowa porzeczki, wiśni, jeżyn. Wino leżakowane w beczce z dębu francuskiego przez okres 16 miesięcy. Polecamy do wszelkiego rodzaju mięsa, ryb, grillowanych potraw

Sugerowana temperatura spożycia: 16-18 stopni C.

Wyróżnienia:

Srebrny medal w konkursie WINOPL 2021

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2021.

Champion Konkursu Polskich Win w Jaśle 2021

Wino białe półsłodkie z odmian: Seyval Blanc oraz Swenson Red. Wino jest pełne, bardzo dobrze zrównoważone. Charakteryzuje się nutami brzoskwiń, dojrzałych jabłek, pigwy. Wino z orzeźwiającą mineralną końcówką. Idealne do szparagów, sałatki z owocami morza, serów, białych mięs oraz jako aperitif.

Sugerowana temperatura spożycia 9-10 stopni C.

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2019

Wino różowe wytrawne mocno nasycone kolorem i materią owocu. Wino jest pełne, bardzo dobrze zrównoważone z pikantną końcówką. Charakteryzuje się nutami truskawki oraz maliny. Wino doskonale komponuje się z lekkimi daniami z drobiu, białych mięs i ryb oraz jako aperitif

Sugerowana temperatura spożycia: 10-11 stopni C.

Wyróżnienia:

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win PIWI 2019 w Sardicach na Morawach.

Złoty Medal w X Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix – Winobranie 2019” w Zielonej Górze
Srebrny medal w międzynarodowym konkursie Cool Climate Wine Awards 2020

Seyval Blanc jest to wino białe wytrawne. Niezwykle wyraziste, świeże aromaty jabłek, białej porzeczki, mirabelek, zielonego jabłka. W ustach żywe i delikatne. Ma sporo akcentów jabłkowych i agrestowych.

Polecamy: do makaronów, delikatnych ryb i owoców morza, kuchni azjatyckiej.

Wyróżnienia:

Złoty Medal w XII Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix 2021” w Zielonej Górze

Sugerowana temperatura spożycia: 10-11 stopni C.

Wino o intensywnym rubinowy kolorze. Bukiet tworzą aromaty wiśni i owoców leśnych, przeplatane aromatami korzenno-dymnymi. W ustach aksamitne z długim owocowym finiszem. Wino dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego Podawać do grillowanych mięs, dań z makaronu, serów.

Sugerowana temperatura spożycia: 16-18 stopni C.

Wyróżnienia:

Srebrny Medal w Międzynarodowym Konkursie Win PIWI 2019 w Sardicach na Morawach.

Srebrny Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2019

Srebrny Medal w X Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix – Winobranie 2019” w Zielonej Górze

Brązowy Medal w XI Konkursie Polskich Win i Cydrów o Medal ENOEXPO 2019

Srebrny korek w konkursie Polskie Korki 2020

Wino wytrawne, kupaż odmian Leon Millot i Marechal Foch, charakteryzuje się zrównoważoną zawartością kwasów. Posiada głęboką barwę. Wino ziołowo-korzenne z przyjemną intensywną owocowością, dominuje nuta zapachowa porzeczki, wiśni, jeżyn a także aromaty bzu i tytoniu. Wino leżakowane w beczce z dębu francuskiego 26 miesięcy. Polecamy do wszelkiego rodzaju mięsa, ryb, grillowanych potraw

Sugerowana temperatura spożycia: 16-18 stopni C.

Wyróżnienia:

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2018

Srebrny Medal w IX Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix – Winobranie 2018” w Zielonej Górze

Srebrny Medal w Międzynarodowym Konkursie Win PIWI 2019 w Sardicach na Morawach.

Srebrny Medal w Konkursie Win WINOPL 2021

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2021

Złoty Medal w XII Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix 2021” w Zielonej Górze

Konkurs Polskich Win i Cydrów o Medal Targów ENOEXPO® 2021 ocena 89,25 pkt.

Wino wytrawne, kupaż odmian Leon Millot, Marechal Foch, Regent. Charakteryzuje się zrównoważoną zawartością kwasów. Posiada głęboką barwę. Wino z przyjemną intensywną owocowością dominuje nuta zapachowa porzeczki, wiśni, jeżyn. Wino leżakowane początkowo w nowych beczkach z dębu węgierskiego ( 7 miesięcy) a następnie dojrzewające w beczce z dębu francuskiego o kształcie jajka. Polecamy do wszelkiego rodzaju mięsa, ryb, grillowanych Sugerowana temperatura spożycia: 16-18 stopni C.

Wyróżnienia:

Srebrny Medal w konkursie Polskich Win w Jaśle 2021

Wielki Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2021.

Konkurs Polskich Win i Cydrów o Medal Targów ENOEXPO® 2021 ocena 89,5 pkt.

Złoty Medal w X Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix – Winobranie 2022” w Zielonej Górze