Winnica Zagardle
Zwiedzanie winnicy

Nasze odmiany

HIBERNAL

Hibernal to nowa odmiana niemiecka, która powstała z połączenia Seibel 7053 + Riesling. Wzrost krzewów umiarkowanie silny, wyrównany i niesprzyjający zagęszczaniu. Plenność krzewów wysoka. Pędy drewnieją bardzo dobrze i bez większych uszkodzeń znoszą mróz do - 25 ° Celsjusza. Odporność na choroby grzybowe średnio wysoka. Pora dojrzewania owoców późna, zbiór na wino w październiku, możliwie jak najpóźniej, na krótko przed spodziewanymi przymrozkami. Wcześniejsza od Rieslinga o 1-2 tygodnie. Pomimo późnej pory dojrzewania, w owocach gromadzi się dużo cukru, w cieplejsze lata znacznie powyżej 20%. Owoce średniej wielkości, jasnozielone, grona zwarte. Wino bardzo dobrej jakości w typie Rieslinga, o wysokim ekstrakcie i bardzo przyjemnym aromacie.

Czytaj więcej

Kwasy organiczne wyraźne, dlatego podczas wyrobu wina trzeba zadbać o sprawne przeprowadzenie fermentacji jabłkowo-mlekowej. Owoce Hibernala stanowią bardzo dobry surowiec do wyrobu win słomkowych (z podsuszanych winogron) oraz win lodowych. W smaku dominują nuty liści czarnej porzeczki, grejpfruta, brzoskwini, liczi. Wino długie, wyraziste, złożone.

RONDO

Rondo to stosunkowo nowa odmiana z hodowli niemiecko-czeskiej. Wzrost krzewów jest umiarkowanie silny, a ich plenność od średniej do bardzo wysokiej. Rondo to odmiana dość chimeryczna w uprawie oraz plonowaniu. Owocuje obficie, w jednym sezonie zawiązując na każdej latorośli po 3-4 grona. W okresie głębokiego spoczynku zimowego krzewy są odporne na mrozy do - 25° Celsjusza. Rondo rozpoczyna swoją wegetację bardzo wcześnie, przez co krzewy mogą być częściej uszkadzane przez spóźnione przymrozki wiosenne.

Czytaj więcej

Odmiana ta jest średnio odporna na choroby grzybowe, przez co wymaga systematycznego monitorowania. Pora dojrzewania owoców jest wczesna, zbiór na wino odbywa się zazwyczaj w połowie września. Owoce są średniej wielkości, koloru najczęściej granatowego. Wino uzyskiwane z odmiany Rondo cechuje bardzo dobra jakość: ładna, rubinowa barwa, niska zawartość garbników i przyjemny, czereśniowy aromat.

REGENT

Regent. Diana + Chambourcin. Jest to nowa odmiana hodowli niemieckiej z przeznaczeniem na wysokiej jakości wino czerwone. Wzrost krzewów średnio silny, plenność wysoka, stabilna. Pora dojrzewania owoców umiarkowanie wczesna do średnio późnej, najczęściej jest to początek października. Jagody średniej wielkości, średnio zwarte, ciemnogranatowe. Zawartość cukru w moszczu dochodzi do 24 Brix. Odporność krzewów na choroby wysoka. Z tego względu, odmiana jest bardzo często wykorzystywana w zachodniej Europie w uprawach ekologicznych.

Czytaj więcej

Wytrzymałość krzewów na mróz w okresie głębokiego spoczynku zimowego do - 24° Celsjusza. Tak na choroby, jak i na mróz Regent jest odmianą odporniejszą od Rondo. Wino bardzo dobrej jakości, o intensywnie czerwonej barwie, południowym charakterze, średniej zawartości garbników, dobrze zrównoważone, ekstraktywne o owocowym charakterze.

MARECHAL FOCH

Marechal Foch to jeden z najlepszych rodzajów winorośli, hodowanych z przeznaczeniem na wino czerwone. Jest to bardzo stara odmiana z grupy mieszańców, potocznie nazywanych franko- amerykanami. Winorośl Marechal Foch uzyskał znany francuski hodowca Eugene Kuhlmann w 1911 roku. Jest typową odmianą przerobową, której wzrost jest bardzo silny, z tendencją do zagęszczania. Wymaga stałego przerzedzania i częstego usuwania pasierbów, zwłaszcza w naszym regionie (gleba wilgotna). Plenność krzewów jest bardzo wysoka, co zmusza nas do redukcji ilości gron tak, aby zapewnić maksymalną dojrzałość oraz zawartość cukru. Marechal Foch cechują małe, drobne, ciemno-granatowe jagody, z wyglądu bardzo przypominające odmianę Leon Millot.

Czytaj więcej

Dojrzewają na Jurze Krakowskiej najczęściej w połowie października, osiągając masę gron w przedziale 70-100 g i zawartość cukru w granicach 21-24 Brix. Doskonale znosi spadki temperatury do - 30 Stopni C. Marechal Foch jest niezawodną odmianą hybrydową o wysokiej odporności na choroby, dzięki czemu możemy praktycznie całkowicie wyeliminować opryski. Gotowe wino cechuje wysoka zawartość czerwonego barwnika, jest ekstraktywne i pełniejsze w smaku od Leon Millot. W smaku wyczuwalne są silne aromaty czereśni, tytoniu i bzu. Z odmiany Marechal Foch oraz Leon Millot powstaje nasze wino o nazwie Cane Nero.

LEON MILLOT

Leon Millot to jedna z najlepiej sprawdzonych i wypróbowanych odmian winorośli na Jurze Krakowskiej. Leon Millot jest mieszańcem odmiany Marechal Foch, która została wyhodowana przez Eugene'a Kuhlmanna w latach 1858-1932 we Francji. Leon Millot wytrzymuje spadki temperatury do minus 28 stopni Celsjusza, co zapewnia nam stały plon nawet podczas bardzo mroźnych zim. Odmiana charakteryzuje się znaczną odpornością na choroby grzybowe, co umożliwia nam ograniczenie, a w sprzyjających latach nawet całkowite wyeliminowanie oprysków. Grona tej odmiany są średniej wielkości, 70-100 gram o małych jagodach koloru ciemnogranatowego. Leon Millot dojrzewa u nas z początkiem października i osiąga zawartość cukru na poziomie 21-24 Brix.

Czytaj więcej

Wina cechują się zrównoważoną zawartością cukrów i kwasów, głęboką barwą oraz pełnym owocowym bukietem. W smaku przeważają aromaty borówki, czarnej porzeczki oraz bzu. Wina z odmiany Leon Millot dzięki niskiej zawartości kwasów oraz tanin są uznawane za bardzo łagodne.

SOLARIS

Solaris. Merzling + Zaria Siewiera + Muskat Ottonel. Jest to nowa odmiana hodowli niemieckiej. Wzrost krzewów silny, plenność wysoka. Krzewy odporne na przemarzanie do - 24° Celsjusza. Odmiana o znacznej odporności na choroby. Pora dojrzewania owoców wczesna, zbiór owoców w drugiej połowie września. Grona Solarisa są średniej wielkości, stożkowate, średnio zwarte. Jagody średniej wielkości, kuliste, żółtawe. Miąższ delikatny, bardzo słodki, o muszkatowym posmaku i niskiej zawartości kwasów organicznych.

Czytaj więcej

Zawartość cukru 22 – 26 Brix. Wino bardzo dobrej jakości, aromatyczne, łagodne w smaku, o stosunkowo niskiej zawartości kwasów. Aromat wina intensywny, owocowo-kwiatowy (zielone jabłko, brzoskwinie, cytrusy). Przy pełnej dojrzałości owoców występują muszkatowe tony.

SEYVAL BLANC

Seyval Blanc jest typowo przerobową odmianą, hodowaną z przeznaczeniem na wina białe. Winorośl jest mieszańcem francusko – amerykańskim, którego na początku XX wieku uzyskał Bertille Seyve wraz z Victorem Villardem. Odmiana powstała w miejscowości Saint Vallier we Francji i jest krzyżówką rodzajów Seibel 4986 oraz Seibel 4995. Seyval Blanc cechuje bardzo wysoka plenność, dość silny wzrost z tendencją do zagęszczania się oraz wysoka odporność na choroby. Umożliwia to nam ograniczenie zabiegów chemicznych i stosowania jedynie środków ekologicznych, w połączeniu z preparatami biologicznymi.

Czytaj więcej

Seyval Blanc wymaga pracochłonnego usuwania pędów syleptycznych (tak zwanych pasierbów), eliminowania nadmiernych przyrostów oraz znacznej redukcji plonu. W naszej winnicy proces ten odbywa się w czasie zielonych zbiorów. Owoce wówczas pozyskane tłoczymy i wytwarzamy z nich sok, który świetnie nadaje się jako zaprawka do różnego rodzaju sałat oraz jako dodatek do sosów i lemoniad. Odmiana wytrzymuje mrozy do – 26 stopni Celsjusza, a przy dobrze zdrewniałej łozie nawet do - 28 stopni Celsjusza. Jagody Seyval Blanc są średniej wielkości o barwie zielonożółtej lub żółtej przy odpowiednio wysokiej dojrzałości. Zbiory winogron tej odmiany na Jurze Krakowskiej przypadają najczęściej z początkiem października. Owoce osiągają wysoki poziom cukru: do 22 Brix, a wino wytwarzane z tej odmiany cechuje wysoka ekstraktywność i zawartość kwasów. W smaku dominują aromaty zielonych jabłek, cytrusów, melona, brzoskwini, mango. Wino przechowywane przez dłuższy czas, zdecydowanie zyskuje na jakości.

SAINT PEPIN

St. Pepin. E.S. 114 + Seyval Blanc. Jest to stosunkowo nowa odmiana amerykańska, pochodząca z Minnesoty. Odmiana Saint Pepin została wyhodowana w 1983 roku przez Elmera Swensona. Pora dojrzewania owoców wczesna do średnio wczesnej. Grona średniej wielkości, luźne. Jagody średniej wielkości lub małe, kuliste, żółto-zielone.

Czytaj więcej

Zawartość cukru w owocach często przekracza 20%. Wino dobrej jakości o owocowym aromacie, typu Riesling z nutami jabłek oraz gruszek. Krzewy wytrzymują mrozy do ok. - 32° Celsjusza. Odporność na choroby grzybowe średnio wysoka.

LA CRESCENT

Bardzo obiecująca odmiana amerykańska z Minnesoty. Krzewy wytrzymują mrozy do -35°C, na choroby grzybowe są średnio odporne. Pora dojrzewania owoców wczesna. Grona średniej wielkości, wydłużone. Jagody małe, kuliste, barwy żółtawej z brązowawym rumieńcem od strony nasłonecznionej. Miąższ słodki (ok.20% cukru), smaczny.

Czytaj więcej

Wino dobrej jakości, bez mieszańcowych posmaków o przyjemnym morelowym aromacie. Odmiana do wykorzystania w uprawie nawet w północnych, chłodniejszych rejonach Polski.

SWENSON RED

Swenson Red to doskonała, sprawdzona w polskich warunkach winorośl z przeznaczeniem na wino lub jako odmiana deserowa. Jest to hybryda pozyskana przez legendarnego amerykańskiego hodowcę Elmera Swensona. Wzrost krzewów jest bardzo silny, owoce dojrzewają umiarkowanie wcześnie, najczęściej w ostatnim tygodniu września. Grona tej odmiany są średniej wielkości, cylindryczne, średnio zwarte lub luźne, co gwarantuje mniejszą podatność na infekcje szarą pleśnią. Ich przeciętna waga wynosi ok. 140 g. Barwa na ogół purpurowo-różowa, choć często zdarzają się również owoce żółto-zielone, różowe bądź fioletowe. Grona Swenson Red są wyjątkowo apetyczne, o wyraźnym smaku truskawek i malin.

Czytaj więcej

Odmiana posiada fizjologiczny defekt zapłodnienia, jest trudna w uprawie i wymaga dodatkowych zabiegów przed oraz w czasie kwitnienia. Jest to niezbędne dla uniknięcia osypywania się zawiązków kwiatów. Odmiana cechuje się wysoką odpornością na mróz do - 30 stopni Celsjusza. Swenson Red osiąga zawartość cukru w granicach 18 -20 Brix. W naszej winnicy owoce zbieramy przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, co pozwala nam na wytworzenie zarówno słodkich win likierowych, jak i wytrawnych. Doznania smakowe są pełne, o wyraźnie dominujących owocowych nutach.

JUTRZENKA

Odmiana Jutrzenka to skrzyżowanie francusko-amerykańskiego mieszańca SV 12-375 (Villard Blanc) z odmianą europejską Pinot Blanc. Odmiana bardzo aromatyczna, która dość dobrze sprawdza się w naszych warunkach klimatycznych i nie sprawia większych problemów przy uprawie. Wino z odmiany Jutrzenka miewa intensywne „zielone” aromaty takie jak pokrzywa, zielone jabłko, brzoskwinie, gruszki i agrest, a także białych kwiatów: jaśminu, akacji i dzikiego bzu. Najbardziej charakterystyczne i cenione dla Jutrzenki są jednak nuty roślinno-ziołowe: świeżej mięty, liści czarnej porzeczki i białego pieprzu.

Czytaj więcej

Wino uzyskane z Jutrzenki stosujemy przede wszystkim do kupażu, w celu wzbogacenia aromatów (już 5–10 procent wystarczy, by nadać wyrazistości i charakteru neutralnym winom). Sprawdza się ono doskonale także do produkcji win słodkich, w których „zieloność” i wysoka kwasowość bardzo dobrze równoważy się z wysoką zawartością cukru.

ADALMIINA

Adalmiina jest to nowa odmiana amerykańska z hodowli Elmera Swensona. Adalmiina to jedna z tak zwanych odmian północy. Krzewy rosną średnio silnie i plonują dobrze. Wytrzymują mrozy do - 35° Celsjusza. Pędy drewnieją bardzo wcześnie na całej długości. Odporność na choroby grzybowe jest wysoka, co umożliwia uprawę bez stosowania ochrony chemicznej.

Czytaj więcej

Grona średniej wielkości z luźno osadzonymi jagodami. Owoce średniej wielkości, kuliste, żółtawe. Miąższ delikatny, słodki, bez wyraźnego aromatu i smaku. Zapach wina bardzo świeży, wyczuwalne zielone jabłko, cytrusy i melon. W smaku wino ekstraktywne, orzeźwiające, lekko mineralne, z nutą grejpfruta, limonki, po pewnym czasie rozwija się w stronę dojrzałego jabłka i gruszek.