Winnica Zagardle
Zwiedzanie winnicy EN

(Polski) SERY RZEMIEŚLNICZE

(Polski) Wino i ser to para doskonała. Dlatego w naszym gospodarstwie oprócz produkcji wina posiadam także profesjonalną serowarnię i dojrzewalnię serów, w której wytwarzam sery rzemieślnicze z naturalnego mleka krowiego najwyższej jakości. Specjalizuje się w produkcji serów długo dojrzewających typu: Gouda, Alpejski, Hispanico, Fetka itp. Moją specjalnością są sery z dodatkiem wina np. Ser Teodora i sery, w których skórka jest tworzona poprzez wielokrotne kąpiele w różnych winach mojej produkcji: Ser Solaris i Cheri. Okresowo produkuję także sery świeże i wędzone.

Zapraszam do Serowni Zagardle na degustację moich wyrobów.

Paweł Cisowski

Ser Gouda z kozieradką

Czytaj więcej

Ser Gouda z zielonym pieprzem

Czytaj więcej

Ser Fetka w zalewie

Czytaj więcej

Ser sałatkowy Fetka

Czytaj więcej

Serki wędzone

Czytaj więcej

Sery świeże z przyprawami

Czytaj więcej

Ser Ruby w papryce

Czytaj więcej

Ser Ruby w czerwonym winie

Czytaj więcej

Gouda z czarnuszką

Czytaj więcej

Ser Solaris

Czytaj więcej

Ser Gouda z serowarni Zagardle, jest serem typu holenderskiego opartym na tradycyjnej recepturze. Wytwarzany jest z pełnego mleka pochodzącego od krów z wolnego wypasu. Dojrzewa minimum 3 tygodnie. Gouda jest serem elastycznym z niewielką ilością oczek. Młody ser Gouda posiada delikatny smak i łagodne aromaty, starszy zmienia smak na bardziej wyrazisty, a bukiet staje się bardziej intensywny. Dodatek kozieradki nadaje Goudzie orzechowy smak i aromat.

Ser Ruby jest serem półtwardym o bardzo wyrazistym słodko orzechowym smaku. Dojrzewa on minimum 3 tygodnie w optymalnych warunkach. Skórka sera nacierana jest pastą na bazie oliwy z oliwek, zawierającej mieszankę wędzonej i słodkiej papryki. Dzięki temu zabiegowi skórka nabiera bardzo wyrazistego smaku i aromatu

Ser Ruby jest serem półtwardym o bardzo wyrazistym słodko orzechowym smaku. Dojrzewa on minimum 6 tygodni w optymalnych warunkach. Ser w czasie dojrzewania jest kilkakrotnie kąpany w czerwonym, beczkowym winie Cane Nero. Dzięki temu zabiegowi skórka nabiera bardzo wyrazistego winnego smaku i aromatu

Ser Gouda jest serem typu holenderskiego opartym na tradycyjnej recepturze. Wytwarzany jest z pełnego mleka pochodzącego od krów z wolnego wypasu. Dojrzewa minimum 3 tygodnie. Gouda jest serem elastycznym z niewielką ilością oczek. Młody ser Gouda posiada delikatny smak i łagodne aromaty, starszy zmienia smak na bardziej wyrazisty, a bukiet staje się bardziej intensywny. Dodatek kozieradki nadaje Goudzie orzechowy smak i aromat.

Ser Solaris jest serem półtwardym o bardzo wyrazistym słodko orzechowym smaku. Dojrzewa on minimum 3 miesiące w optymalnych warunkach. W czasie warzenia sera dodajemy białe wino do mleka co zapewnia niepowtarzalny smak sera. Skórkę sera wytwarzamy w czasie dwukrotnej kąpieli w w winie wytrawnym Solaris. Dzięki temu zabiegowi skórka nabiera bardzo wyrazistego smaku i aromatu wina.