Winnica Zagardle
Zwiedzanie winnicy EN

Nasze wina

(Polski) Zapraszam Państwa serdecznie do zapoznania się z ofertą moich win rzemieślniczych. Tworzę polskie wina z ręcznie zbieranych oraz starannie selekcjonowanych owoców, które są niepowtarzalne i unikatowe. Nie są to wina produkcji masowej. Cały czas eksperymentuję z różnymi technikami winifikacji i bawię się winem. Nie stosuję filtracji ani szeroko pojętej chemii winiarskiej. Każde moje wino to w pewnym sensie dzieło, nad którym pracuje przez cały rok w winnicy, a następnie przez kilka lat w piwnicy. W czasie starannej winifikacji stosuje szereg specjalnych metod produkcji takich jak długa maceracja win białych, fermentacja w niskich lub wysokich temperaturach, długa fermentacja win czerwonych w miazdze, staranny i kontrolowany proces fermentacji małolaktycznej, zarówno w winach czerwonych jak i białych. Do leżakowania wina używam wysokiej jakości beczek dębowych, z różnych gatunków drewna co pozwala mi uzyskać różne profile aromatyczne. Winnica jest położona bardzo wysoko: 417 metrów nad poziomem morza co znacząco wpływa na okres wegetacji roślin oraz sposób uprawy. Dzięki kamienisto-gliniastej glebie uzyskuję wina bardzo mineralne i charakterne, które na długo pozostają w pamięci.

Swenson Red 2018

Czytaj więcej

Leon Millot

Czytaj więcej

Marechal Foch

Czytaj więcej

Swenson Red

Czytaj więcej

Cane Nero 2019

Czytaj więcej

Cane Bianco

Czytaj więcej

Pink Ruby

Czytaj więcej

Seyval Blanc

Czytaj więcej

Cane Nero 2018

Czytaj więcej

Cane Nero No 1 Rocznik 2020

Czytaj więcej

Wino białe wytrawne z odmiany winorośli Solaris to wina o wyjątkowym charakterze oraz bardzo intensywnym owocowym bukiecie. W różnych rocznikach tworzymy wina wytrawne, półsłodkie lub półwytrawne

cuve stworzone w naszej winnicy to wyjątkowe wino. Polska posiada duży potencjał winiarski a tworzone w polsce wina są niepowtarzalne. Cuve czyli wino białe to kupaż kilku odmian winorośli uprawianych w naszej winnicy, wino białe półsłodkie

Wino słodkie, białe o bardzo intensywnym aromacie. Bukiet tego wina białego jest wyjątkowy. Wino doskonale komponuje się z rybami oraz potrawami z drobiu. Dominują aromaty cytrusów, limonki, truskawki

Czerwone wino wytrawne o niskiej kwasowości. Bardzo łagodne w smaku. Ze względu na niską zawartość kwasów wino odczuwane jest jako wino czerwone półsłodkie lub wino czerwone półwytrawne

Wino wytrawne, czerwone półsłodkie wyprodukowane w polsce rozlewane na miejscu w winnicy Zagardle w Małopolsce. Wino jakościowe doskonałe do mięs oraz potraw z grilla. Doskonałe jako grzaniec

Wino wytrawne, białe z odmiany Swenson Red to świetne wino na spotkania i degustacje w gronie przyjaciół. Wyjątkowy smak oraz bukiet tego wytrawnego wina uprzyjemni Państwu każdą degustacje

Czerwone wino wytrawne. Wytworzone w Małopolsce w polskiej winnicy Zagardle położonej niedaleko Ojcowskiego Parku Narodowego. Obok znajduje się Kraków. Doskonałe do potraw z grilla. Wino czerwone z Małopolski

Wino z jury krakowsko częstochowskiej. Polska winnica niedaleko krakowa, wino połwytrawne białe, Hibernal, Jutrzenka

Wino różowe, wytrawne z odmiany Leon Millot. Lekkie Rose o wyjątkowym harakterze oraz bardzo intensywnym owocowym bukiecie, w nosie truskawka, malina

Wino o intensywnym rubinowym kolorze. Bukiet tworzą aromaty wiśni i owoców leśnych, przeplatane aromatami korzenno-dymnymi. W ustach aksamitne z długim owocowym finiszem. Wino dojrzewało 15 miesięcy w beczkach typu barrique z dębu amerykańskiego.

Intensywnie owocowe wino czerwone wytrawne. Polskie wino klasy premium. Winnica Zagardle małopolska

Cane Nero 2020 Wino wytrawne, kupaż odmian Leon Millot, Marechal Foch, Regent. Charakteryzuje się zrównoważoną zawartością kwasów. Posiada głęboką barwę. Wino z przyjemną intensywną owocowością, dominuje nuta zapachowa porzeczki, wiśni, jeżyn. Wino leżakowane początkowo w nowych beczkach z dębu węgierskiego ( 7 miesięcy) a następnie dojrzewające w beczkach z dębu francuskiego. Polecamy do wszelkiego rodzaju mięsa, ryb,