Winnica Zagardle
Zwiedzanie winnicy EN

Nagłówek 1 EN

Tekst 1 EN

Nagłówek 2 EN

Tekst 2 EN

Nagłówek 3 EN

Tekst 3 EN

Małopolska winnica Zagardle nieopodal krakowa

winnica zagardle położona w małopolsce obok krakowa to najlepsza polska winnica

Kilka słów o Winnicy Zagardle. Polska winnica - lokalizacja Małopolska, Kraków

Polska winnica i serowarnia niedaleko miasta Kraków. Oferuje degustacje polskiego wina. W ofercie wino czerwone, wino białe, wino różowe, wino pomarańczowe. Polskie wino wysokiej jakości produkowane i rozlewane w winnicy Zagardle zlokalizowanej w Małopolsce. Oferujemy wyjazdy enoturystyczne, degustacje win oraz zwiedzanie winnicy.

Polska winnica. Winnica w okolicy miasta Kraków zaprasza na degustacje produkowanego w winnicy polskiego wina

Winnica Zagardle to malowniczo położona polska winnica. Winnica zlokalizowana jest nieopodal miasta Kraków w województwie małopolskim. Zapraszamy do zwiedzania oraz degustacji polskich win czerwonych wytrawnych, białych słodkich, białych półsłodkich, białych półwytrawnych oraz białych wytrawnych. W naszym asortymencie znajdą Państwo także wino różowe oraz wino pomarańczowe.

(Polski) HIBERNAL

Hibernal to nowa odmiana niemiecka, która powstała z połączenia Seibel 7053 + Riesling. Wzrost krzewów umiarkowanie silny, wyrównany i niesprzyjający zagęszczaniu. Plenność krzewów wysoka. Pędy drewnieją bardzo dobrze i bez większych uszkodzeń znoszą mróz do - 25 ° Celsjusza. Odporność na choroby grzybowe średnio wysoka. Pora dojrzewania owoców późna, zbiór na wino w październiku, możliwie jak najpóźniej, na krótko przed spodziewanymi przymrozkami. Wcześniejsza od Rieslinga o 1-2 tygodnie. Pomimo późnej pory dojrzewania, w owocach gromadzi się dużo cukru, w cieplejsze lata znacznie powyżej 20%. Owoce średniej wielkości, jasnozielone, grona zwarte. Wino bardzo dobrej jakości w typie Rieslinga, o wysokim ekstrakcie i bardzo przyjemnym aromacie.

Read More

(Polski) RONDO

Rondo to stosunkowo nowa odmiana z hodowli niemiecko-czeskiej. Wzrost krzewów jest umiarkowanie silny, a ich plenność od średniej do bardzo wysokiej. Rondo to odmiana dość chimeryczna w uprawie oraz plonowaniu. Owocuje obficie, w jednym sezonie zawiązując na każdej latorośli po 3-4 grona. W okresie głębokiego spoczynku zimowego krzewy są odporne na mrozy do - 25° Celsjusza. Rondo rozpoczyna swoją wegetację bardzo wcześnie, przez co krzewy mogą być częściej uszkadzane przez spóźnione przymrozki wiosenne.

Read More

(Polski) REGENT

Regent. Diana + Chambourcin. Jest to nowa odmiana hodowli niemieckiej z przeznaczeniem na wysokiej jakości wino czerwone. Wzrost krzewów średnio silny, plenność wysoka, stabilna. Pora dojrzewania owoców umiarkowanie wczesna do średnio późnej, najczęściej jest to początek października. Jagody średniej wielkości, średnio zwarte, ciemnogranatowe. Zawartość cukru w moszczu dochodzi do 24 Brix. Odporność krzewów na choroby wysoka. Z tego względu, odmiana jest bardzo często wykorzystywana w zachodniej Europie w uprawach ekologicznych.

Read More

(Polski) MARECHAL FOCH

Marechal Foch to jeden z najlepszych rodzajów winorośli, hodowanych z przeznaczeniem na wino czerwone. Jest to bardzo stara odmiana z grupy mieszańców, potocznie nazywanych franko- amerykanami. Winorośl Marechal Foch uzyskał znany francuski hodowca Eugene Kuhlmann w 1911 roku. Jest typową odmianą przerobową, której wzrost jest bardzo silny, z tendencją do zagęszczania. Wymaga stałego przerzedzania i częstego usuwania pasierbów, zwłaszcza w naszym regionie (gleba wilgotna). Plenność krzewów jest bardzo wysoka, co zmusza nas do redukcji ilości gron tak, aby zapewnić maksymalną dojrzałość oraz zawartość cukru. Marechal Foch cechują małe, drobne, ciemno-granatowe jagody, z wyglądu bardzo przypominające odmianę Leon Millot.

Read More

(Polski) LEON MILLOT

Leon Millot to jedna z najlepiej sprawdzonych i wypróbowanych odmian winorośli na Jurze Krakowskiej. Leon Millot jest mieszańcem odmiany Marechal Foch, która została wyhodowana przez Eugene'a Kuhlmanna w latach 1858-1932 we Francji. Leon Millot wytrzymuje spadki temperatury do minus 28 stopni Celsjusza, co zapewnia nam stały plon nawet podczas bardzo mroźnych zim. Odmiana charakteryzuje się znaczną odpornością na choroby grzybowe, co umożliwia nam ograniczenie, a w sprzyjających latach nawet całkowite wyeliminowanie oprysków. Grona tej odmiany są średniej wielkości, 70-100 gram o małych jagodach koloru ciemnogranatowego. Leon Millot dojrzewa u nas z początkiem października i osiąga zawartość cukru na poziomie 21-24 Brix.

Read More

(Polski) SOLARIS

Solaris. Merzling + Zaria Siewiera + Muskat Ottonel. Jest to nowa odmiana hodowli niemieckiej. Wzrost krzewów silny, plenność wysoka. Krzewy odporne na przemarzanie do - 24° Celsjusza. Odmiana o znacznej odporności na choroby. Pora dojrzewania owoców wczesna, zbiór owoców w drugiej połowie września. Grona Solarisa są średniej wielkości, stożkowate, średnio zwarte. Jagody średniej wielkości, kuliste, żółtawe. Miąższ delikatny, bardzo słodki, o muszkatowym posmaku i niskiej zawartości kwasów organicznych.

Read More

(Polski) SEYVAL BLANC

Seyval Blanc jest typowo przerobową odmianą, hodowaną z przeznaczeniem na wina białe. Winorośl jest mieszańcem francusko – amerykańskim, którego na początku XX wieku uzyskał Bertille Seyve wraz z Victorem Villardem. Odmiana powstała w miejscowości Saint Vallier we Francji i jest krzyżówką rodzajów Seibel 4986 oraz Seibel 4995. Seyval Blanc cechuje bardzo wysoka plenność, dość silny wzrost z tendencją do zagęszczania się oraz wysoka odporność na choroby. Umożliwia to nam ograniczenie zabiegów chemicznych i stosowania jedynie środków ekologicznych, w połączeniu z preparatami biologicznymi.

Read More

(Polski) SAINT PEPIN

St. Pepin. E.S. 114 + Seyval Blanc. Jest to stosunkowo nowa odmiana amerykańska, pochodząca z Minnesoty. Odmiana Saint Pepin została wyhodowana w 1983 roku przez Elmera Swensona. Pora dojrzewania owoców wczesna do średnio wczesnej. Grona średniej wielkości, luźne. Jagody średniej wielkości lub małe, kuliste, żółto-zielone.

Read More

(Polski) LA CRESCENT

Bardzo obiecująca odmiana amerykańska z Minnesoty. Krzewy wytrzymują mrozy do -35°C, na choroby grzybowe są średnio odporne. Pora dojrzewania owoców wczesna. Grona średniej wielkości, wydłużone. Jagody małe, kuliste, barwy żółtawej z brązowawym rumieńcem od strony nasłonecznionej. Miąższ słodki (ok.20% cukru), smaczny.

Read More

(Polski) SWENSON RED

Swenson Red to doskonała, sprawdzona w polskich warunkach winorośl z przeznaczeniem na wino lub jako odmiana deserowa. Jest to hybryda pozyskana przez legendarnego amerykańskiego hodowcę Elmera Swensona. Wzrost krzewów jest bardzo silny, owoce dojrzewają umiarkowanie wcześnie, najczęściej w ostatnim tygodniu września. Grona tej odmiany są średniej wielkości, cylindryczne, średnio zwarte lub luźne, co gwarantuje mniejszą podatność na infekcje szarą pleśnią. Ich przeciętna waga wynosi ok. 140 g. Barwa na ogół purpurowo-różowa, choć często zdarzają się również owoce żółto-zielone, różowe bądź fioletowe. Grona Swenson Red są wyjątkowo apetyczne, o wyraźnym smaku truskawek i malin.

Read More

(Polski) JUTRZENKA

Odmiana Jutrzenka to skrzyżowanie francusko-amerykańskiego mieszańca SV 12-375 (Villard Blanc) z odmianą europejską Pinot Blanc. Odmiana bardzo aromatyczna, która dość dobrze sprawdza się w naszych warunkach klimatycznych i nie sprawia większych problemów przy uprawie. Wino z odmiany Jutrzenka miewa intensywne „zielone” aromaty takie jak pokrzywa, zielone jabłko, brzoskwinie, gruszki i agrest, a także białych kwiatów: jaśminu, akacji i dzikiego bzu. Najbardziej charakterystyczne i cenione dla Jutrzenki są jednak nuty roślinno-ziołowe: świeżej mięty, liści czarnej porzeczki i białego pieprzu.

Read More

(Polski) ADALMIINA

Adalmiina jest to nowa odmiana amerykańska z hodowli Elmera Swensona. Adalmiina to jedna z tak zwanych odmian północy. Krzewy rosną średnio silnie i plonują dobrze. Wytrzymują mrozy do - 35° Celsjusza. Pędy drewnieją bardzo wcześnie na całej długości. Odporność na choroby grzybowe jest wysoka, co umożliwia uprawę bez stosowania ochrony chemicznej.

Read More

(Polski) HIBERNAL

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kwasy organiczne wyraźne, dlatego podczas wyrobu wina trzeba zadbać o sprawne przeprowadzenie fermentacji jabłkowo-mlekowej. Owoce Hibernala stanowią bardzo dobry surowiec do wyrobu win słomkowych (z podsuszanych winogron) oraz win lodowych. W smaku dominują nuty liści czarnej porzeczki, grejpfruta, brzoskwini, liczi. Wino długie, wyraziste, złożone.

(Polski) RONDO

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Odmiana ta jest średnio odporna na choroby grzybowe, przez co wymaga systematycznego monitorowania. Pora dojrzewania owoców jest wczesna, zbiór na wino odbywa się zazwyczaj w połowie września. Owoce są średniej wielkości, koloru najczęściej granatowego. Wino uzyskiwane z odmiany Rondo cechuje bardzo dobra jakość: ładna, rubinowa barwa, niska zawartość garbników i przyjemny, czereśniowy aromat.

(Polski) REGENT

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Wytrzymałość krzewów na mróz w okresie głębokiego spoczynku zimowego do - 24° Celsjusza. Tak na choroby, jak i na mróz Regent jest odmianą odporniejszą od Rondo. Wino bardzo dobrej jakości, o intensywnie czerwonej barwie, południowym charakterze, średniej zawartości garbników, dobrze zrównoważone, ekstraktywne o owocowym charakterze.

(Polski) MARECHAL FOCH

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Dojrzewają na Jurze Krakowskiej najczęściej w połowie października, osiągając masę gron w przedziale 70-100 g i zawartość cukru w granicach 21-24 Brix. Doskonale znosi spadki temperatury do - 30 Stopni C. Marechal Foch jest niezawodną odmianą hybrydową o wysokiej odporności na choroby, dzięki czemu możemy praktycznie całkowicie wyeliminować opryski. Gotowe wino cechuje wysoka zawartość czerwonego barwnika, jest ekstraktywne i pełniejsze w smaku od Leon Millot. W smaku wyczuwalne są silne aromaty czereśni, tytoniu i bzu. Z odmiany Marechal Foch oraz Leon Millot powstaje nasze wino o nazwie Cane Nero.

(Polski) LEON MILLOT

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Wina cechują się zrównoważoną zawartością cukrów i kwasów, głęboką barwą oraz pełnym owocowym bukietem. W smaku przeważają aromaty borówki, czarnej porzeczki oraz bzu. Wina z odmiany Leon Millot dzięki niskiej zawartości kwasów oraz tanin są uznawane za bardzo łagodne.

(Polski) SOLARIS

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zawartość cukru 22 – 26 Brix. Wino bardzo dobrej jakości, aromatyczne, łagodne w smaku, o stosunkowo niskiej zawartości kwasów. Aromat wina intensywny, owocowo-kwiatowy (zielone jabłko, brzoskwinie, cytrusy). Przy pełnej dojrzałości owoców występują muszkatowe tony.

(Polski) SEYVAL BLANC

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Seyval Blanc wymaga pracochłonnego usuwania pędów syleptycznych (tak zwanych pasierbów), eliminowania nadmiernych przyrostów oraz znacznej redukcji plonu. W naszej winnicy proces ten odbywa się w czasie zielonych zbiorów. Owoce wówczas pozyskane tłoczymy i wytwarzamy z nich sok, który świetnie nadaje się jako zaprawka do różnego rodzaju sałat oraz jako dodatek do sosów i lemoniad. Odmiana wytrzymuje mrozy do – 26 stopni Celsjusza, a przy dobrze zdrewniałej łozie nawet do - 28 stopni Celsjusza. Jagody Seyval Blanc są średniej wielkości o barwie zielonożółtej lub żółtej przy odpowiednio wysokiej dojrzałości. Zbiory winogron tej odmiany na Jurze Krakowskiej przypadają najczęściej z początkiem października. Owoce osiągają wysoki poziom cukru: do 22 Brix, a wino wytwarzane z tej odmiany cechuje wysoka ekstraktywność i zawartość kwasów. W smaku dominują aromaty zielonych jabłek, cytrusów, melona, brzoskwini, mango. Wino przechowywane przez dłuższy czas, zdecydowanie zyskuje na jakości.

(Polski) SAINT PEPIN

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zawartość cukru w owocach często przekracza 20%. Wino dobrej jakości o owocowym aromacie, typu Riesling z nutami jabłek oraz gruszek. Krzewy wytrzymują mrozy do ok. - 32° Celsjusza. Odporność na choroby grzybowe średnio wysoka.

(Polski) LA CRESCENT

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Wino dobrej jakości, bez mieszańcowych posmaków o przyjemnym morelowym aromacie. Odmiana do wykorzystania w uprawie nawet w północnych, chłodniejszych rejonach Polski.

(Polski) SWENSON RED

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Odmiana posiada fizjologiczny defekt zapłodnienia, jest trudna w uprawie i wymaga dodatkowych zabiegów przed oraz w czasie kwitnienia. Jest to niezbędne dla uniknięcia osypywania się zawiązków kwiatów. Odmiana cechuje się wysoką odpornością na mróz do - 30 stopni Celsjusza. Swenson Red osiąga zawartość cukru w granicach 18 -20 Brix. W naszej winnicy owoce zbieramy przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, co pozwala nam na wytworzenie zarówno słodkich win likierowych, jak i wytrawnych. Doznania smakowe są pełne, o wyraźnie dominujących owocowych nutach.

(Polski) JUTRZENKA

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Wino uzyskane z Jutrzenki stosujemy przede wszystkim do kupażu, w celu wzbogacenia aromatów (już 5–10 procent wystarczy, by nadać wyrazistości i charakteru neutralnym winom). Sprawdza się ono doskonale także do produkcji win słodkich, w których „zieloność” i wysoka kwasowość bardzo dobrze równoważy się z wysoką zawartością cukru.

(Polski) ADALMIINA

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Grona średniej wielkości z luźno osadzonymi jagodami. Owoce średniej wielkości, kuliste, żółtawe. Miąższ delikatny, słodki, bez wyraźnego aromatu i smaku. Zapach wina bardzo świeży, wyczuwalne zielone jabłko, cytrusy i melon. W smaku wino ekstraktywne, orzeźwiające, lekko mineralne, z nutą grejpfruta, limonki, po pewnym czasie rozwija się w stronę dojrzałego jabłka i gruszek.

Przeczytaj na naszym blogu EN

(Polski) Jurajski Certyfikat Jakości dla Serowni i Winnicy Zagardle

Dziękujemy za wyróżnienie i miłe słowa: Znajdują się w miejscowości Szczodrkowice w gminie Skała, gdzie w otoczeniu malowniczej przyrody Jury Krakowsko-Częstochowskiej powstają wyjątkowe wina sery. Przy winnicy działa niewielka serowarnia, w której w zgodzie z naturą dojrzewają najlepsze sery typu alpejskiego, goudy oraz fetki. Mleko do ich wytwarzania pozyskiwane jest od miejscowych szczęśliwych krów, które dostarczają najlepszego mlecznego surowca. Świeżutkie, pachnące mleko trafia do serowarni zaraz po udoju i dzięki zastosowaniu nowoczesnych, naturalnych technik serowarskich powstają tu zdrowe i pyszne sery, bez konserwantów i innych sztucznych dodatków - za to ze szlachetnymi kulturami bakterii i ekologicznymi ziołami.

(Polski) Cztery medale dla naszych win w VI Międzynarodowym Konkursie Win TuchoViniContest 2022

W VI Międzynarodowym Konkursie Win TuchoViniContest Tuchów 2022 nasze wina zdobyły następujące wyróżnienia: Złoty Medal dla wina Solaris 2021 - 88,5 pkt. Złoty Medal dla wina Cane Nero 2021 - 87,5 pkt. Srebrny Medal dla wina Leon Millot Rose 2021 - 85 pkt. Srebrny Medal dla wina Seyval Blanc 2021 - 83 pkt.

Przeczytaj wszystkie artykuły EN

Przyjdź, zwiedzaj, skosztuj! EN

Małopolska winnica Zagardle zaprasza na degustacje polskiego wina i sera w mieście Kraków. Oferujemy polskie wino najwyższej jakości. Wyjazdy enoturystyczne, zwiedzanie winnicy niedaleko Krakowa. Enoturystyka obecnie jest bardzo popularna w Polsce zachęcamy Państwa do degustacji polskich win, zarówno win czerwonych, win białych oraz win różowych.

Zwiedzanie winnicy EN
(Polski)

Winnica Zagardle-Wyjątkowe wina i sery zagrodowe, tworzone z pasją

Winnica Zagardle znajduje się niedaleko Krakowa w miejscowości Szczodrkowice w gminie skała województwo małopolskie. Winnica i serowarnie swoją nazwę zawdzięcza lokalizacji w przsiółku Zagardle. W naszej winnicy uprawiamy winorośl z przeznaczeniem na wino czerwone zarówno wytrawne, jak i półsłodkie. Odmiany na wina czerwone to Regent , Rondo, Marechal Foch oraz Leon Millot. Wina białe od wytrawnych poprzez półsłodkie do słodkich wytwarzamy z takich odmian winorośli jak: Seyval Blanc, Swenson Red, Solaris, Hibernal, Adallmina, Saint Pepin oraz polska Jutrzenka pozyskana w winnicy Golesz w Jaśle na Podkarpaciu. Nasze wina otrzymały w ostatnich latach szereg wyróżnień na konkursach winiarskich takich jak: Galicja Vitis, Piwi Średnice na Morawach ( Hibernal Forum ), Tuchovinifest, Polskie Korki, Winopl, Zielona Góra itp. Odpowiedni dobór odmian winorośli umożliwia nam eliminację oprysków chemicznych i prowadzenie winnicy w zgodzie z naturą stosując naturalne nawożenie. Dzięki temu produkowane przez nas wino jest zdrowe i nie zawiera konserwantów. Nasze wino dodatkowo jest wege. Z myślą o weganach i wegetarianach procesie winifikacji nie stosujemy żadnych produktów odzwierzęcych. Gwarantujemy, że nasz produkt to wino wegańskie. Największym atutem naszej lokalizacji ( terroir ) jest świetna gleba do uprawy winorośli oraz specyficzny mikroklimat sprzyjający uprawie winnych krzewów, Bliskość miasta Krakowa zapewnia łatwy dojazd drogą krajową 794 w kierunku na Wolbrom. Kraków jest też miastem, w którym organizujemy liczne degustacje i spotkania przy winie w galeriach i winebarach. Zapraszamy do podkrakowskiej winnicy, aby spędzić wolny czas na świeżym powietrzu, poznać tajniki produkcji wina regionalnego, zwiedzić gospodarstwo ekologiczne oraz na degustację wytwarzanego przez nas wina i sera farmerskiego własnej produkcji. Chętnie podzielimy się z Państwem naszą wiedzą zarówno enologiczną, jak i ogrodniczą.

Winnica Zagardle i jej malownicza okolica

W okolicy Ojcowskiego Parku narodowego ( ok. 2 km od winnicy ) Mogą Państwo zwiedzić: Zamek w Ojcowie, Muzeum Ojcowskiego Parku narodowego, Maczugę Herculesa, Zamek w Pieskowej Skale. Jura Krakowsko Częstochowska to miejsce o dużym zagęszczeniu winnic. Jest tu największe w Polsce skupisko winnic zlokalizowanych na małym obszarze zatem odwiedzając Winnicę Zagardle mają Państwo także możliwość wycieczki krajoznawczej - enoturystycznej do pobliskich winnic. W 2018 roku nasza winnica dołączyła do Małopolskiej Ścieżki Winnej. Małopolski Szlak Winny jest profesjonalnym przedsięwzięciem mającym na celu promowanie winnic i enoturystyki na terenie województwa małopolskiego. Nadzór merytoryczny nad projektem sprawuje P. Wojciech Bosak. Głównym celem Szlaku Wina jest zachęcenie enoturystów do spotkań z winiarzami bezpośrednio w winiarniach, odkrywania dziedzictwa kulturowego regionu oraz obcowania z przyrodą, poprzez aktywny wypoczynek. W ramach Małopolskiego Szlaku Winnego organizowane są corocznie Dni Otwartych Winnic. W projekcie jest także organizacja trasy rowerowej szlakiem winnic. Nasza winnica jest także członkiem Stowarzyszenia Winiarzy Jury Krakowskiej, które działając prężnie organizuje cykliczne imprezy związane z winem jak np.: Degustacja win jurajskich w Pstrąg Ojcowski, Święto Młodego Wina, Gęsina na Świętego Marcina. W ramach stowarzyszenia organizowane są także liczne degustacje komentowane oraz szkolenia z produkcji wina. Winnica Zagardle to także producent sadzonek winorośli. Produkujemy sadzonki winogron o owocach białych i czerwonych. Jesteśmy zarejestrowanym, profesjonalnym producentem sadzonek winogron w małopolsce. Nasza szkółka wystawia paszporty roślin do każdej sadzonki winogrona, Sadzonki uzyskujemy z naszej winnicy. Proponowane odmiany winorośli są przystosowane do naszych warunków klimatycznych i bardzo dobrze znoszą niskie temperatury zimowe. Ze względu na zimny klimat w Polsce bardzo ważny jest dobór odpowiednich odmian winorośli. Odpowiedni dobór sadzonek winogron, zapewni nam stałe coroczne plonowanie. Oferujemy sadzonki gołokorzeniowe oraz winorośl w doniczkach. Wysyłka sadzonek gołokorzeniowych odbywa się corocznie w sezonie wiosennym oraz jesiennym. Winogrona w doniczkach oferujemy cały rok