Winnica Zagardle
Zwiedzanie winnicy EN

Nasze odmiany

(Polski) HIBERNAL

Read More

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kwasy organiczne wyraźne, dlatego podczas wyrobu wina trzeba zadbać o sprawne przeprowadzenie fermentacji jabłkowo-mlekowej. Owoce Hibernala stanowią bardzo dobry surowiec do wyrobu win słomkowych (z podsuszanych winogron) oraz win lodowych. W smaku dominują nuty liści czarnej porzeczki, grejpfruta, brzoskwini, liczi. Wino długie, wyraziste, złożone.

(Polski) RONDO

Read More

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Odmiana ta jest średnio odporna na choroby grzybowe, przez co wymaga systematycznego monitorowania. Pora dojrzewania owoców jest wczesna, zbiór na wino odbywa się zazwyczaj w połowie września. Owoce są średniej wielkości, koloru najczęściej granatowego. Wino uzyskiwane z odmiany Rondo cechuje bardzo dobra jakość: ładna, rubinowa barwa, niska zawartość garbników i przyjemny, czereśniowy aromat.

(Polski) REGENT

Read More

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Wytrzymałość krzewów na mróz w okresie głębokiego spoczynku zimowego do - 24° Celsjusza. Tak na choroby, jak i na mróz Regent jest odmianą odporniejszą od Rondo. Wino bardzo dobrej jakości, o intensywnie czerwonej barwie, południowym charakterze, średniej zawartości garbników, dobrze zrównoważone, ekstraktywne o owocowym charakterze.

(Polski) MARECHAL FOCH

Read More

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Dojrzewają na Jurze Krakowskiej najczęściej w połowie października, osiągając masę gron w przedziale 70-100 g i zawartość cukru w granicach 21-24 Brix. Doskonale znosi spadki temperatury do - 30 Stopni C. Marechal Foch jest niezawodną odmianą hybrydową o wysokiej odporności na choroby, dzięki czemu możemy praktycznie całkowicie wyeliminować opryski. Gotowe wino cechuje wysoka zawartość czerwonego barwnika, jest ekstraktywne i pełniejsze w smaku od Leon Millot. W smaku wyczuwalne są silne aromaty czereśni, tytoniu i bzu. Z odmiany Marechal Foch oraz Leon Millot powstaje nasze wino o nazwie Cane Nero.

(Polski) LEON MILLOT

Read More

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Wina cechują się zrównoważoną zawartością cukrów i kwasów, głęboką barwą oraz pełnym owocowym bukietem. W smaku przeważają aromaty borówki, czarnej porzeczki oraz bzu. Wina z odmiany Leon Millot dzięki niskiej zawartości kwasów oraz tanin są uznawane za bardzo łagodne.

(Polski) SOLARIS

Read More

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zawartość cukru 22 – 26 Brix. Wino bardzo dobrej jakości, aromatyczne, łagodne w smaku, o stosunkowo niskiej zawartości kwasów. Aromat wina intensywny, owocowo-kwiatowy (zielone jabłko, brzoskwinie, cytrusy). Przy pełnej dojrzałości owoców występują muszkatowe tony.

(Polski) SEYVAL BLANC

Read More

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Seyval Blanc wymaga pracochłonnego usuwania pędów syleptycznych (tak zwanych pasierbów), eliminowania nadmiernych przyrostów oraz znacznej redukcji plonu. W naszej winnicy proces ten odbywa się w czasie zielonych zbiorów. Owoce wówczas pozyskane tłoczymy i wytwarzamy z nich sok, który świetnie nadaje się jako zaprawka do różnego rodzaju sałat oraz jako dodatek do sosów i lemoniad. Odmiana wytrzymuje mrozy do – 26 stopni Celsjusza, a przy dobrze zdrewniałej łozie nawet do - 28 stopni Celsjusza. Jagody Seyval Blanc są średniej wielkości o barwie zielonożółtej lub żółtej przy odpowiednio wysokiej dojrzałości. Zbiory winogron tej odmiany na Jurze Krakowskiej przypadają najczęściej z początkiem października. Owoce osiągają wysoki poziom cukru: do 22 Brix, a wino wytwarzane z tej odmiany cechuje wysoka ekstraktywność i zawartość kwasów. W smaku dominują aromaty zielonych jabłek, cytrusów, melona, brzoskwini, mango. Wino przechowywane przez dłuższy czas, zdecydowanie zyskuje na jakości.

(Polski) SAINT PEPIN

Read More

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zawartość cukru w owocach często przekracza 20%. Wino dobrej jakości o owocowym aromacie, typu Riesling z nutami jabłek oraz gruszek. Krzewy wytrzymują mrozy do ok. - 32° Celsjusza. Odporność na choroby grzybowe średnio wysoka.

(Polski) LA CRESCENT

Read More

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Wino dobrej jakości, bez mieszańcowych posmaków o przyjemnym morelowym aromacie. Odmiana do wykorzystania w uprawie nawet w północnych, chłodniejszych rejonach Polski.

(Polski) SWENSON RED

Read More

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Odmiana posiada fizjologiczny defekt zapłodnienia, jest trudna w uprawie i wymaga dodatkowych zabiegów przed oraz w czasie kwitnienia. Jest to niezbędne dla uniknięcia osypywania się zawiązków kwiatów. Odmiana cechuje się wysoką odpornością na mróz do - 30 stopni Celsjusza. Swenson Red osiąga zawartość cukru w granicach 18 -20 Brix. W naszej winnicy owoce zbieramy przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, co pozwala nam na wytworzenie zarówno słodkich win likierowych, jak i wytrawnych. Doznania smakowe są pełne, o wyraźnie dominujących owocowych nutach.

(Polski) JUTRZENKA

Read More

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Wino uzyskane z Jutrzenki stosujemy przede wszystkim do kupażu, w celu wzbogacenia aromatów (już 5–10 procent wystarczy, by nadać wyrazistości i charakteru neutralnym winom). Sprawdza się ono doskonale także do produkcji win słodkich, w których „zieloność” i wysoka kwasowość bardzo dobrze równoważy się z wysoką zawartością cukru.

(Polski) ADALMIINA

Read More

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Grona średniej wielkości z luźno osadzonymi jagodami. Owoce średniej wielkości, kuliste, żółtawe. Miąższ delikatny, słodki, bez wyraźnego aromatu i smaku. Zapach wina bardzo świeży, wyczuwalne zielone jabłko, cytrusy i melon. W smaku wino ekstraktywne, orzeźwiające, lekko mineralne, z nutą grejpfruta, limonki, po pewnym czasie rozwija się w stronę dojrzałego jabłka i gruszek.