Winnica Zagardle
Zwiedzanie winnicy

Winnica Zagardle

Nasza historia rozpoczęła bardzo się zwyczajnie, a nasza winnica nie była na początku najbardziej przemyślaną inwestycją na ziemi. Zakiełkowała i zrodziła się w sercach. W 2011r. przeprowadziliśmy się z Krakowa na wieś. Zamieszkaliśmy w spokojnych Szczodrkowicach, w przysiółku Zagardle (no tak, nie wymyśliliśmy nazwy winnicy sami, jak widać życie pomogło). Nowy dom, nowe miejsce, nowe realia-szybko zachłysnęliśmy się spokojnym życiem wśród przyjaznych ludzi. Wreszcie można też było zaprosić do domu psa ukochanej rasy-pojawiła się Cheri. To ona jest na butelkach naszego wina. Spełniały się marzenia. Zaczęliśmy urządzać teren wokół domu. Przy altanie, na pergoli posadziliśmy pierwsze krzewy winnej latorośli. Witalność rośliny wprawiła nas w prawdziwy zachwyt. Zafascynowani, na przyległej do domu działce eksperymentalne posadzone zostało 80 krzewów i chyba to był moment, który zdecydował o naszej dalszej drodze. Zachęceni dobrymi efektami w 2013 roku zaczęliśmy bardziej poważnie myśleć o malutkiej przydomowej winnicy. Po namyśle na następnej działce posadziliśmy kolejne 600 krzewów. Zaczęło być pięknie-wsiąkliśmy w temat a zdobywanie wiedzy o winorośli i robieniu wina stało się pasją. Winnica była coraz ładniejsza a praca włożona w opiekę nad nią zaczęła przynosić efekty. W 2015 r.zapadła ostateczna decyzja: będziemy zajmować się profesjonalną uprawą winorośli i produkcją wina. Przystąpiliśmy do obsadzenia winoroślą głównej działki i jednocześnie uzupełnialiśmy wiedzę zarówno praktyczną i teoretyczną. Podkarpacka Akademia Wina ma niemały wkład w to, co teraz się dzieje. Winnica pozostała małym, rodzinnym przedsięwzięciem, gdzie winiarz zna każdy swój krzew. Obecnie jest ich 3800 na powierzchni 1 ha. Cała przetwórnia i miejsce do degustacji mieści się w piwnicach domu. Nie planujemy powiększenia uprawy, chcemy mieć bezpośredni wpływ na uprawę oraz powstawanie wina na każdym etapie. Zależy nam aby wyjątkowo staranna uprawa i winifikacja tego, co już mamy przełożyła się na jakość trunku zamkniętego w butelkach "z psem". To nasz kierunek.

Wszystkich pasjonatów wina, sera, ogrodnictwa i ogólnie przyrody zapraszamy do nas a i w okolicy znajdziecie mnóstwo atrakcji do spędzenia wolnego czasu i oderwania się od codzienności. Zapraszamy serdecznie !

Nasze wina

Zapraszamy Państwa serdecznie do zapoznania się z winami które udało nam się stworzyć od początku istnienia winnicy. Aktualnie dostępne butelki znajdą Państwo w naszym sklepie. Tworzymy wina jurajskie, które są niepowtarzalne i unikatowe. Nie są to wina produkcji masowej. Nie stosujemy filtracji ani szeroko pojętej chemii winiarskiej. W procesie wytwarzania oraz klarowania wina nie stosujemy żadnych produktów odzwierzęcych zatem nasze wina są wegańskie. Każde nasze wino to w pewnym sensie dzieło, nad którym pracujemy cały rok. Polskie wina tworzone na Jurze Krakowskiej zdecydowanie wyróżniają się smakiem w porównaniu z winami z innych, regionów. Są bardzo mineralne i pozostają na długo w pamięci. Nasze wina powstają też z myślą o weganach i wegetarianach. Wina można nabyć bezpośrednio w naszej winiarni. Jesteśmy do Państwa dyspozycji codziennie, ale prosimy o wcześniejszy kontakt. Prowadzimy także sprzedaż wysyłkową. Koszt wysyłki, po przedpłacie do 6 butelek wina 16 zł. Powyżej 6 butelek. Przesyłka na nasz koszt.

Fortis

Wino białe wytrawne z odmiany Solaris. Znajdziemy tu całą gamę owoców egzotycznych: Limonki, grapefruity, brzoskwinie, ananasy jak również intensywne nuty kwiatowe. Wino bardzo bogate o zdecydowanym charakterze. Do tego wina pasują potrawy o intensywnych smakach

Sugerowana temperatura spożycia: 10-11 stopni C.

Wyróżnienia:

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Galicja Vitis 2018

Srebrny Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2019

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2022

Cuve

Wino białe, półsłodkie. Charakteryzuje się nutami brzoskwiń, dojrzałych jabłek, pigwy, aromatów winogron oraz poziomek. Wino o bardzo intensywnym aromacie. Do tego wina pasują potrawy o intensywnych smakach

Wyróżnienia:

Srebrny Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2017.

Brązowy Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2017.

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2019

Swenson Red 2018

Wino białe, słodkie o smaku i aromacie truskawki i maliny, wyczuwalne nuty wanilii i kokosa. Wino bardzo bogate o zdecydowanym charakterze. Wino leżakowane minimum rok czasu w 30-letniej beczce z dębu amerykańskiego, w której przechowywano wcześniej Whiskey Hattanoga. Do tego wina pasują potrawy o intensywnych smakach. Doskonale komponuje się z serami typu Cambozola, pasztetami oraz słodkimi deserami

Sugerowana temperatura spożycia: ok. 16-18 stopni C.

Wyróżnienia:

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win PIWI 2017 w Sardicach na Morawach.

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Galicja Vitis 2018

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2018

Srebrny Medal w IX Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix – Winobranie 2018” w Zielonej Górze

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win PIWI 2019 w Sardicach na Morawach.

Leon Millot

Wino czerwone wytrawne o intensywnej barwie i niskiej kwasowości. Bardzo delikatne wino z aromatami wiśni, czarnej porzeczki, bzu i tytoniu. polecamy do wszelkich rodzajów mięs, ryb, grilla a zwłaszcza do delikatnych potraw

Sugerowana temperatura spożycia: 16-18 stopni C.

Wyróżnienia:

Brązowy Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2017.

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2018

Srebrny Medal w IX Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix – Winobranie 2018” w Zielonej Górze

Srebrny Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2019

Srebrny Medal w X Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix – Winobranie 2019” w Zielonej Górze

Srebrny Medal w XI Konkursie Polskich Win i Cydrów o Medal ENOEXPO 2019

Marechal Foch

Wino czerwone półsłodkie. Aromaty ziołowo korzenne, intensywnie owocowe , dominuje nuta zapachowa porzeczki, wiśni, jeżyn a także aromaty bzu i tytoniu. Posiada głęboką barwę. Polecamy do wszelkiego rodzaju mięsa, ryb, grillowanych potraw

Sugerowana temperatura spożycia: 16-18 stopni C.

Swenson Red

Wino białe wytrawne o smaku i aromacie truskawki, maliny, cytrusów. Wino bardzo aromatyczne o zdecydowanym charakterze, bukiet pełny, bardzo owocowy. Doskonale komponuje się z lekkimi daniami z drobiu i ryb

Sugerowana temperatura spożycia 9-10 stopni C.

Wyróżnienia:

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Galicja Vitis 2018

Srebrny Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2018

Srebrny Medal w Międzynarodowym Konkursie Win PIWI 2019 w Sardicach na Morawach.

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2019

Złoty Medal w XII Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix 2021” w Zielonej Górze

Cane Nero

Wino wytrawne, kupaż odmian Leon Millot 30 % oraz odmiany Regent 70 %, charakteryzuje się zrównoważoną zawartością kwasów. Posiada głęboką barwę. Wino z przyjemną intensywną owocowością, dominuje nuta zapachowa porzeczki, wiśni, jeżyn. Wino leżakowane w beczce z dębu francuskiego przez okres 16 miesięcy. Polecamy do wszelkiego rodzaju mięsa, ryb, grillowanych potraw

Sugerowana temperatura spożycia: 16-18 stopni C.

Wyróżnienia:

Srebrny medal w konkursie WINOPL 2021

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2021.

Champion Konkursu Polskich Win w Jaśle 2021

Cane Bianco

Wino białe półsłodkie z odmian: Seyval Blanc oraz Swenson Red. Wino jest pełne, bardzo dobrze zrównoważone. Charakteryzuje się nutami brzoskwiń, dojrzałych jabłek, pigwy. Wino z orzeźwiającą mineralną końcówką. Idealne do szparagów, sałatki z owocami morza, serów, białych mięs oraz jako aperitif.

Sugerowana temperatura spożycia 9-10 stopni C.

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2019

Pink Ruby

Wino różowe wytrawne mocno nasycone kolorem i materią owocu. Wino jest pełne, bardzo dobrze zrównoważone z pikantną końcówką. Charakteryzuje się nutami truskawki oraz maliny. Wino doskonale komponuje się z lekkimi daniami z drobiu, białych mięs i ryb oraz jako aperitif

Sugerowana temperatura spożycia: 10-11 stopni C.

Wyróżnienia:

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win PIWI 2019 w Sardicach na Morawach.

Złoty Medal w X Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix – Winobranie 2019” w Zielonej Górze
Srebrny medal w międzynarodowym konkursie Cool Climate Wine Awards 2020

Seyval Blanc

Seyval Blanc jest to wino białe wytrawne. Niezwykle wyraziste, świeże aromaty jabłek, białej porzeczki, mirabelek, zielonego jabłka. W ustach żywe i delikatne. Ma sporo akcentów jabłkowych i agrestowych.

Polecamy: do makaronów, delikatnych ryb i owoców morza, kuchni azjatyckiej.

Wyróżnienia:

Złoty Medal w XII Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix 2021” w Zielonej Górze

Sugerowana temperatura spożycia: 10-11 stopni C.

Regent

Wino o intensywnym rubinowy kolorze. Bukiet tworzą aromaty wiśni i owoców leśnych, przeplatane aromatami korzenno-dymnymi. W ustach aksamitne z długim owocowym finiszem. Wino dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego Podawać do grillowanych mięs, dań z makaronu, serów.

Sugerowana temperatura spożycia: 16-18 stopni C.

Wyróżnienia:

Srebrny Medal w Międzynarodowym Konkursie Win PIWI 2019 w Sardicach na Morawach.

Srebrny Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2019

Srebrny Medal w X Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix – Winobranie 2019” w Zielonej Górze

Brązowy Medal w XI Konkursie Polskich Win i Cydrów o Medal ENOEXPO 2019

Srebrny korek w konkursie Polskie Korki 2020

Cane Nero 2018

Wino wytrawne, kupaż odmian Leon Millot i Marechal Foch, charakteryzuje się zrównoważoną zawartością kwasów. Posiada głęboką barwę. Wino ziołowo-korzenne z przyjemną intensywną owocowością, dominuje nuta zapachowa porzeczki, wiśni, jeżyn a także aromaty bzu i tytoniu. Wino leżakowane w beczce z dębu francuskiego 26 miesięcy. Polecamy do wszelkiego rodzaju mięsa, ryb, grillowanych potraw

Sugerowana temperatura spożycia: 16-18 stopni C.

Wyróżnienia:

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2018

Srebrny Medal w IX Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix – Winobranie 2018” w Zielonej Górze

Srebrny Medal w Międzynarodowym Konkursie Win PIWI 2019 w Sardicach na Morawach.

Srebrny Medal w Konkursie Win WINOPL 2021

Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2021

Złoty Medal w XII Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix 2021” w Zielonej Górze

Konkurs Polskich Win i Cydrów o Medal Targów ENOEXPO® 2021 ocena 89,25 pkt.

Cane Nero 2020

Wino wytrawne, kupaż odmian Leon Millot, Marechal Foch, Regent. Charakteryzuje się zrównoważoną zawartością kwasów. Posiada głęboką barwę. Wino z przyjemną intensywną owocowością dominuje nuta zapachowa porzeczki, wiśni, jeżyn. Wino leżakowane początkowo w nowych beczkach z dębu węgierskiego ( 7 miesięcy) a następnie dojrzewające w beczce z dębu francuskiego o kształcie jajka. Polecamy do wszelkiego rodzaju mięsa, ryb, grillowanych Sugerowana temperatura spożycia: 16-18 stopni C.

Wyróżnienia:

Srebrny Medal w konkursie Polskich Win w Jaśle 2021

Wielki Złoty Medal w Międzynarodowym Konkursie Win Tuchów 2021.

Konkurs Polskich Win i Cydrów o Medal Targów ENOEXPO® 2021 ocena 89,5 pkt.

Złoty Medal w X Ogólnopolskim Konkursie Win o nagrodę „Grand Prix – Winobranie 2022” w Zielonej Górze